• Magyar |
  • English |
  • Română |

Kis Mívesek Háza

 

Hangulat képek

dsc_0083.jpg

Keresés az oldalon

Logonk

Felhívás

Kézműves oktatás a Kaláka Kör keretein belül: vesszőfonó és szövő. Érdeklődni az Artera Alapítványnál.


Beszámoló
Tapasztalatcsere és tábor Nagyölveden

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

 

A « 2013-as nyári művésztelep – az eurooptimizmus és az európai polgárok oázisa » projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért” program keretében

 Az 1. alprogram, 1.1. pályázati típusra vonatkozóan

„Testvérvárosok polgárainak találkozói”

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat 187 állampolgár részvételével, akik közül Kötegyánból (HU) – 10 fő, Pilisszentkersztől (HU) 126 fő, a Kötegyáni Baráti Kör képviseletében (HU) 8 fő, az ARTERA Alapítvány képviseletében (RO) 30 fő, Kézdiszentkeresztről (RO) 5 fő, a Bokréta Egyesülettől (RO) 4 fő, valamint a Szerbiai ULSUS ART 90 – Zenta képviseletében 4 fő vett részt.

 

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Nagyölved – Velké Ludince - Szlovákia volt, 2013. Június 22 és 2013. Július 4.  között

 

Részletes leírás:

 

2013. június 22-én érkeztek a résztvevők, majd elfoglalták szálláshelyeiket, s a közös vacsorán megismerkedtek egymással a résztvevők.

 

2013. június 23-án megismerkedtek a találkozó programjával, valamint közösen tárgyaltak a művészi alkotások elkészítési formájáról, kivitelezéséról. Az egyes partnerek megegyeztek abban, kinek mi a küldetése a projektben. A délután folyamán a résztvevők megismerkedtek a településsel, valamint az előző évek alkotásaival a település több pontján. Megismerkedtek az elmúlt évek EU által finanszírozott projektjeivel is – iskola hőszigetelése, a Tűzoltószertár megtekintése, valamint a közvilágítás és a Fő tér felújításával.

 

2013. június 24-én a résztvevők megkezdték az anyagok kiválasztását, ki-ki a maga elképzelése szerint, valamint a megadott téma alapján. A szakmai program keretén belül megismerkedtek az Artera Alapítvány tevékenységi körével – aki egyesíti az Erdélyi kézműveseket, találkozókat és kézműves táborokat szervez kicsiknek, nagyoknak, valamint a Míves Emberek Sokadalmát Székelyudvarhelyen évente egy alkalommal. Az esti előadás keretén belül foglalkoztak az Unió éves programjával – Az európai polgár éve, az EU polgárok jogai, a bizalom krízise, az EU polgárság értelme, valamint a pesszimizmus veszélyeivel. AZ előadást Nagyölved polgármestere tartotta.

 

2013. június 25-én a találkozó résztvevői a kultúra felé irányították tekintetüket. Megismerkedtek a tágabb környék nevezetességeivel, felkeresték az Európában egyedülálló termál fürdő és település projektjeivel – Podhajskával. Az est folyamán Ing. Marian Kotora az Alsó Garam-menti régió elnöke tartott előadást Az EU aktuális problémái – a mi régiónkban (munkalehetőségek a fiatalok részére, dolgozó nők, szociális környezet) címmel.

 

2013. június 26-án egész nap alkottak a művészek, majd a workshop keretén belül „Miként használjuk a művészetet az EU értékeinek terjesztésében”. A vacsora ideje alatt a résztvevők találkoztak a helyi önkormányzati képviselőkkel és a jelentősebb cégek vezetőivel.

 

2013. június 27-én brainstorming – az önkormányzatok, polgári társulások, non-profit szervezetek feladata a polgárok irányába, valamint a községi társulások, polgári társulások és önkormányzatok közös feladatai az épített környezet kialakításában – a Bokréta Egyesület és Piliszsentkereszt képviselőivel.

 

2013. június 28-án ismét folytatódott a művek alkotása, a szakmai program keretén belül pedig a résztvevők az EU értékeiről beszélgettek. A délután folyamán az önfenntartó falu lehetőségeiről beszélgettek az önkormányzat képviselői, valamint a témában jártas vendégek Magyarországről és Romániából.

 

2013. június 29-én a résztvevők a mini-foci bajnokságon vettek részt, valamint Dr. Surján László előadásán, majd az esti előadáson a Polisszentkeresztiek előadűsűban egy musicalt néztek meg – „Valahol Európában” címmel.

 

2013. június 30 –án a közös reggeli és ebéd után a Gálaprogram következett, ahol bemutatkoztak a helyi Alapiskola és Óvoda diákjai, valamint a helyi Rozmaring Népdalkör, Zsapka Attila és Korpás Éva, majd Ungvári Mihály arról beszélt, Hol a helyünk az EU-ban az Európai Stratégia 2020-ig program szellemében.

 

2013. július 1-én a művészek újra nekiálltak az alkotások elkészítésének.

 

2013. július 2-án előkészítették a kiállítást, majd a környék gasztronómiai jellegzetességeivel ismerkedtek. A nap folyamán a workshop keretén belül az egyes önkormányzatok képviselői igyekeztek elemezni az együttműködési lehetőségeket, valamint a tapasztalatcsere is fontos eleme volt a találkozónak.

 

2013. július 3-án a záró konferencián az elért eredményekről tartottak előadást, majd megnyitották a kiállítást egy kultúrprogrammal kedveskedtek a művészeknek és az egybegyűlteknek.

 

2013. július 4-én a résztvevők elbúcsúztak és hazatértek, a helyiek pedig megkezdték a takarítást és a művek raktározását.

 

 

 

 
Sikeres LEONARDO DA VINCI PLM program az Artera alapítvány együttműködésével
Tovább...
 
Mesterségünk Címere
Tovább...
 
Artera Míves Ház Avató

 

Kedves, a megnyitóra érkező, Látogatók!

 

- Több mint 1o éve a néhai Győri Józseffel, Egervár polgármesterével meglátogattuk Zalaegerszegen a Gébárti Kézművesházat. Mint egy álom ,maradt meg bennem, hogy erre lenne szüksége az alapítványnak is, ahhoz a munkához amit vállalt.

És íme most itt állunk, igaz az önkormányzati támogatást élvez, s ez csak miniatűrje annak a háznak, de a funkciónak megfelelően, szolgálhatja azt a tevékenységet,ami előbbre viszi a népművészetet, a  kézműves ipart., és itt Székelyudvarhelyen.

 - Reméljük az édesapám kezemunkája és a régi ház szelleme, hisz ezen a helyen sok asztalos inas tanult valamikor, segít majd abban, hogy a szakmabeliek továbbképzésben részesüljenek, és fiatal tehetségeket tudjunk elindítani ezen az úton, ami nem járhatatlan, és napjainkban megélhetést is jelent már családok számára.

 

- Bízunk benne, hogy a betérő érdeklődőknek szolgálatukra leszünk, s kézműves partnereinknek segíteni tudunk az érvényesülésben. A jelenlegi szakkönyvtárunkat bővíteni fogjuk, minél több képzést tudunk szervezni, és havonta újabb kiállítást nyithatunk meg.

 Nem véletlen, hogy  az Artera Míves Házat a legmívesebb, és a legolcsóbb alapanyagból megvalósított kiállítással nyitjuk.

Szabó Erszébet, mindenki Bimbije, 13 évvel ezelőtt nyilvánosan első alkalommal a  sokadalomban megmosolyogtatott csuhé szobraival nagyon sok embert, nagy attrakciója volt az első Míves Emberek Sokadalmának.

Annak ellenére, hogy szemműtét előtt és után van, ezt a csodát megalkotta nekünk. Felkérésünkre, és segítségünkkel pályázott az Nemzeti Kulturális Alaphoz, és alkotói támogatást  kapott ezekre az alkotásokra.

Ugyanúgy  még két partner kézművesünk, Berze László és Gábor Balázs,  pályázott székely kapu készítésre, amit a Dévai Szent Ferenc alapítvány Csiksomlyói és Gyergyószárhegyi házai elé a  faragtak és állítottak fel.

 

-         Az alkotások maradandó értékek a jövő nemzedékének!

Én csak azt tudom kívánni nekik, hogy adjon Isten alkotókedvet és utódokat nekik, és minden kézművesünknek!

                                                                                     Lőrincz Zsuzsánna

                                                                                    Elnök

 

Image

 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
Image 
 
Image 
 
Image 
 
Image 
 
 Image
 
 Image
 
Image 
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
Image 
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
 Image
 
Image 
 
Image 
 
 Image
 

 
2011-es évi beszámoló
Tovább...
 
© 2020 Artera Alapítvány - Fundatia Artera
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.